top of page
GA TARİHİ YAPI KORUMA - TEMİZLEME
Tarihi yapı koruma - temizleme

Tarihi binalar başta olmak üzere tüm binaların dış yüzeyleri zaman içinde maruz kaldıkları çevresel koşullara ve dış yüzeylerinin niteliklerine bağlı olarak farklı eskime/bozunma/tahrip olma etkileri göstermektedir. Çevre ile açık temas halinde olan bu yüzeylerin yıpratıcı koşullardan korunmasına yönelik tüm dünyada kullanılan bazı kimyasallar ve mekanik temizleme yöntemleri bulunmaktadır. Ancak mekanik yöntemler kısıtlı uygulama koşulları nedeniyle, kimyasallar da çevre sağlığı ve ekolojik kaygılar nedeniyle tam bir çözüm sunamamaktadır. Günümüzün modern kent planları içinde eski ve tarihi değeri olan eserlerin korunmasına tüm dünyada önem verilmekte ve ″akıllı çözümlerin araştırılması″ süreci devam etmektedir.

GA-TARİHİ YAPI KORUMA ve GA-TARİHİ YAPI TEMİZLİK ürünü Teknokent bünyesinde yürütülen "Deniz Bakterilerinin Tarihi Yapı Yüzeylerinde Koruma ve İyileştirme Amaçlı Kullanımı" başlıklı proje ile üretilmiştir. Bina yüzeylerinde yerinde iyileşme sağlamak üzere deniz bakterilerini içeren formülasyonlar çevre dostu kullanım avantajı sunmaktadır. Ürün, biyolojik yöntemler ve mühendislik teknikleri ile tarihi yapı yüzeyleri başta olmak üzere yüzeylerin çevreye zararı olmayan organik kökenli karışımlarla, kimyasal madde kullanımına gerek kalmadan temizlenmesine ve korunmasına imkân sağlayacak ürünlerin yerli hammadde ve know how’ı tarafımızda olan yöntemlerle ülkemize kazandırılmasının yolunu açmaktadır. Bu ürünler 11. Kalkınma Planı (2019-2023) kapsamında yer alan Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminin Güçlendirilmesi, Çevre ve Doğal Kaynakların Sürdürülebilir Yönetimi başlıkları ile ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında "Yeşil Mutabakat Eylem Planı" başlığı ile uyumludur.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

STUDY CASE

GA TARİHİ YAPI KORUMA - TEMİZLEME

​İstanbul Teknokent bünyesinde Ocak 2017 - Ağustos 2019 tarihleri arasında yürütülen proje kapsamında deniz bakterilerinin bu ürünlere yönelik prototip ve formülleri geliştirilmiştir. Temmuz 2018-Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi BAP Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında bu formüllerin detaylı analiz ve ölçümlerini kapsayan çalışmalar yapılmıştır. Yerinde yapılan çalışmalarda İ.Ü. Yapı İşleri Daire Başkanlığının danışmanlığında İ.Ü. Beyazıt Kampüsünde yer alan Edebiyat Fakültesi binası tramvay yoluna bakan dış yüzeyden yaklaşık 10m2 alan seçilerek kullanılmıştır

Tarihi yapı koruma - temizleme

Üç haftalık uygulama sonucunda yüzeyde iyileşme tespit edilmiştir. İyileşmeye yönelik ileri deneysel sonuçlar deniz bakteri izolatlarının kullanılabilirliğini bilimsel verilerle kanıtlamıştır.Bu ürünlerle ilgili üretim altyapısı İstanbul Teknokent bünyesinde kurulmuş olup BİYOTEK 15, ürünün birim alanda kullanımına yönelik know- how ve üretim teknolojisine sahiptir. Bu kapsamda ürünlerin ulusal ve uluslararası uygulamalarda yer alması amacıyla yapılan görüşmeler ve planlamalar sürmektedir.

Lütfen, Hemen sorabilirsiniz...

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page