top of page
GA MUSİLAJ LOGO

Müsilaj farklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerin etkisiyle meydana gelen ekonomik ve ekolojik olarak istenmeyen bir durumdur. GA-MÜSİLAJ Türkiye Denizlerinde deniz suyu ve sedimentinden elde edilen bakterilerin metabolik özelliklerinden yararlanarak müsilaj gibi çözünmeden kalan veya yavaş bozunan organik maddenin bertarafında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Deniz bakteri izolatlarından oluşan karışım müsilajda yer alan karbonhidrat, lipit ve proteinlerin/ organik maddenin bakteriyel parçalanması sürecinde rol alarak müsilajın bertarafını sağlamaktadır.

Üründe yer alan bakteri izolatları ağır metal tuzlarına dirençli, metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler olarak seçilmiş olup yüzeyde ve dipte oluşan deniz müsilajının bertarafını sağlamaktadır. Ürün aynı zamanda deniz ekosistemindeki mikrobiyal floranın iyileşmesi, patojen bakterilerin baskılanması, pelajik ve bentik organizmaların gelişmesine yönelik rehabilitasyon sürecinin hızlandırılması ile ekonomik ve ekolojik fayda sağlayan çevre dostu bir yöntem olarak avantaj sunmaktadır.

GA-MÜSİLAJ, deniz ortamında oluşan müsilajın giderimi amacı ile kullanılmanın yanında, müsilajın oluşmadan önlenmesi amacı ile organik madde artışının olduğu akuatik alanlarda organik maddenin ayrışmasını hızlandırarak biyolojik iyileşme sağlayarak, ekosistemin sürdürülebilir kullanımını sağlayacak koruyucu bir ürün olarak kullanım imkânı sunmaktadır.

MUSİLAJ

Ürünün kullanımının deniz canlılarına olumsuz bir etkisinin olmadığı bilimsel verilerle kanıtlanmış olup yararlı bakterilerin %50 sinin deniz suyunda 2 günde, % 70’inin 7 günde CO2 ’e dönüştüğü biyobozunurluk testleri ile kanıtlanmıştır.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
GA MUSİLAJ LOGO
Musliaj
Musliaj

MARMARA DENİZİ/STUDY CASE

Marmara Denizi’nde 2021 yılında gözlenen müsilajın bertarafında G. Altuğ tarafından deniz bakteri izolatları kullanılarak Yenikapı Limanı’nda bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Yüzeyde 5 günde, dipte 10 günde müsilajın başarıyla bertarafı gerçekleştirilmiş, pilot çalışma raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ile paylaşılmıştır.

G. Altuğ yürütücülüğünde TÜBİTAK tarafından  ‘’Müsilaj Acil Çağrıları’’ kapsamında desteklenen ve İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen proje ile denizde yararlı lokal/yerli deniz bakterileri karışımının kullanımının bentik ve pelajik deniz canlıları (çipura, levrek, model organizma zebra fish, fitoplankton, zooplankton, makroalg, midye) üzerinde zararlı etkisinin olmadığı, patojen bakterileri engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

2022-2023 arasında BİYOTEK 15 tarafından Teknokent bünyesinde yürütülen Yararlı Deniz Bakteri İzolatlarının Müsilajın Olmadan Önlenmesinde Kullanımının Geliştirilmesi başlıklı proje ile çalışmalar ileriye taşınmştır.

GA-Müsilaj ürününe yönelik yöntemin patenti 2023 yılında tescillenmiştir. BİYOTEK 15 mevcut durumda, GA-Müsilaj ürününün gerek müsilajın bertarafında, gerekse organik madde birikiminin görüldüğü akuatik alanlarda iyileşmenin sağlanması amacı ile kullanımına yönelik know- how ve üretim teknolojsine sahiptir.

Lütfen, Hemen sorabilirsiniz...

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page